Böcker

Lyckans Bänk

“Hedvig Eleonoras kyrkklocka angav tiden med två mustiga slag en iskall natt år 1890. I månskenet förvandlades fukten till små gnistrande kristaller. Trots att Östermalmstorg sakta kläddes i oskuldens färg skulle det snart vara platsen för ett brott. Kylan var ett osofistikerat verktyg för att få ett nyfött hjärta att sluta slå.”

Det är upptakten till en berättelse om ett märkligt människoöde där vi får möta frågor och funderingar över livets mening.

Folk som läst tyckte:

“Tack för en bra bok! Jag sträckläste den, trots att det var min favorit Wallander på tv. Beskrivningen av fröken Eternells våning var så målande att jag tyckte att jag befann mig i den. När sedan Evelina tordes ta steget ut från våningen och börja ta kontakt med yttervärlden så undrade jag vilken existensiell fråga som hon skulle ställa till den karaktär som satt modell. Jag började fundera vad jag skulle ha undrat över om jag hade varit i Evelinas kläder. Slutet var oväntat, men innebörden av bokens titel fick med slutet ett stort djup. Jag kommer att rekommendera mina bekanta att läsa boken!”
Kerstin Vikström

“Gripande öden! Evelina växer upp i en mycket beskyddad miljö där hon har allt förutom livets essens och mening. Vi får följa hennes naiva nyfikenhet på en värld som varit stängd för henne. När man väl börjat läsa boken är det svårt att lägga den ifrån sig. En sträckläsare som är väl värd att läsas flera gånger då den på ett gripande sätt reser frågor om livet och dess värderingar.”
Martin

“Udda! Läsvärd!
En bok, som väcker många funderingar och ger lika många reaktioner! Är tung men lättläst! Skulle passa som kurslitteratur för psykologi-och sociologistudenter!
Order: LÄS BOKEN!!!”
Gelinga

“Historien är märklig, den röda tråden finurligt sammanbunden genom de olika personerna som vävts in i berättelsen. Ett verkligen unikt grepp med mycket fantasi. Det som jag mest uppskattade var det fina språket. Imponerande. Tack! Den gav ett antal timmars intressant underhållning”.
Göran Waernér

“En vintersaga

Det är natt. Snöflingor faller sakta ner på det lilla torget utanför fönstret. Kyrkklockan slår två slag. Staden är öde. Eller nästan öde. På torget står en bänk. På bänken ligger det något som drar till sig den buttra fröken Eternells uppmärksamhet.

Så inleds den magiska vintersagan Lyckans bänk. Jag förs tillbaka till sent 1800-tal. Gaslyktor. Häst och vagn. Långa klänningar. Hattar. En svunnen tid känns plötsligt så levande. Men här finns inga svulstiga miljöbeskrivningar eller omfattande personskildringar. Med några få väl valda ord fångas både karaktärsdrag och den verklighet som huvudpersonerna lever i. Inget överflödigt finns med, bara det viktiga. Det som för historien framåt.

Det som händer härnäst är gripande, sorgligt och fasansfullt. Det som fröken Eternell såg ligga på bänken visar sig vara ett litet flickebarn. Fröken Eternell tar det som en skänk från ovan: det här är barnet som hon aldrig fick. Den här flickan ska bli hennes. Bara hennes. Ingen annan ska någonsin få veta att hon finns. Och hon ska heta Evelina.

Vi får följa fröken Eternell och Evelina genom åren. Och Evelina blir äldre. Snart blir hon gammal nog att börja ifrågasätta sitt fängelse. Eller?

Jag slits mellan att vara rädd för att någon ska upptäcka Evelina och ta henne ifrån fröken Eternell och en önskan om någon ska komma och rädda Evelina. Jämte historien om fröken Eternell och Evelina finns flera andra historier som tycks leda händelserna mot någon slags upplösning. Men vilken?

En bit in i Lyckans bänk händer något avgörande. Då slutar jag i princip att andas! Jag bläddrar snabbt, letar efter ledtrådar. Ett tag tror jag att jag har listat ut hur det ska gå.

Men icke. Jag blir överraskad ända in i slutet.
Jag vill egentligen inte att den här vintersagan ska sluta. Jag fascineras av bipersonerna och deras livsöden och önskar att boken vore tjockare. Som telefonkatalogen minst.

Men jag känner mig ändå varm och nöjd när historien slutar. Jag kan ju alltid läsa om den”.

Verica

Utgavs 6 september 2013
För att köpa boken klicka på länken eller sök på bokhandlarna på nätet ex. Adlibris, Libris, CDON.com m.fl
Lyckans Bänk

Kommentarer stängda.